Sound waves

Hamarosan jó okunk lesz arra, hogy elmélyítsük a hanghullámokkal kapcsolatos ismereteinket, és megértsük, hogyan befolyásolják mindennapi életünket, illetve hogy mi hogyan használhatjuk segítségül őket különböző feladatok elvégzésére. Körülbelül 4 évvel ezelőtt a GotWind nevű cég kifejlesztett egy különleges gumicsizmát (Orange power wellies) a Glastonbury festival eseményére, ahol a résztvevők a csizmák segítségével feltölthették mobiltelefonjaikat. Egy évvel később pedig piacra dobták a vitatható hasznosságú “Sound charge” nevű pólójukat. Mindkét “találmány” a fesztivál zenéjének hanghullámjaival volt hivatott feltölteni a mobikokat. 

Két kísérlet a hanghullámokkal


Nemrégiben, 2013 novemberében az Imperial College London és a Queen Mary University of London kutatói bebizonyították, hogy  a napelemek hatékonyabban működnek ha működés közben hanghullámoknak vannak kitéve, még abban az esetben is, ha az adott hanghullámok egy országúti zajszinttel (kb. 75 decibel) megegyező hangerejű zajt produkálnak.

1. Energia kinyerése hangból

A következő videóban egy Dr Dunn és Dr Briscoe által végrehajtott kísérlet tekinthető meg a Queen Mary University-n (angol nyelvű).

2. A “látó” mikrofon

Ebben a kísérletben egy lassító kamera segítségével vettek fel képkockákat egy hangszigetelő üvegfal mögött (hang nélkül), majd pusztán a képek segítségével rekonstruálták a hangot a felvételen.

A képeken egy papírzacskó látható, amelyre a hanghullámok hatással vannak (angol nyelven).

Comments

comments