A Facebook orosz változatának, a VKontakte-nek a most már volt igazgatója, Pavel Durov bejelentette, hogy eltávolították az állásából, így elhagyja Oroszországot.

A hír egy egész hónapon át nyúló vita eredménye a kormány erősödő nyomását követően annak érdekében, hogy megakadályozzák a kormányellenes aktivista csoportok információinak közösségi oldalakon való elterjedését. 


A VKontakte egy Facebook-hoz hasonló közösségi oldal, amely nagy népszerűségnek örvend az egykori Szovjetúnió tagállamok közt (a jelek szerint Magyarországon nem) és csaknem 240millió regisztrált felhasználót tudhat magáénak.

A történet március 21-én kezdődött, amikor Durovot helytelenül végzett adminisztrációval vádolták meg, így beadta a felmondását az UCP-vel (United Capital Partners) hónapokon át húzódó konfliktusa után. Az UCP a cég egyik főrészvényese, a részvények 48%-át tudhatja magáénak. A felmondást 2014 április elsején tették nyilvánossá, azonban két nappal később Durov kijelentette, hogy a felmondási levele nem volt végleges, és nem áll szándékában lemondani a posztjáról.   

Érdekességképpen, a konfliktus kezdetén Durov még számíthatott a legfőbb részvényes és multimilliárdos Aliser Uszmanov támogatásával, aki a Mail.ru Group Ltd vezetőjeként 52%-át birtokolja a részvényeknek, azonban úgy tűnik, az ő hatalma sem volt elég arra, hogy tovább védje Durov érdekeit. Így 2014. április 21-én végleg bejelentették, hogy Durov nem találta legális módját a felmondása érvénytelenítésének, így el kell hagynia a posztját.

Jelen pillanatban a cégnek nincs hivatalos vezérigazgatója, azonban már kijelöltek két ideiglenes vezérigazgatót a VKontakte felelős vezetői közül Dmitri Szergejev és Boris Dobrodejev személyében, akik már régebb óta szoros kapcsolatban állnak Uszmanovval. Ez az állapot addig fennmarad, míg a törvényes eljárás véget nem ér.

Az UCP nemrég szólalt fel, hogy kifejezze egyet nem értését Durov elbocsátását illetően, hozzátéve, hogy az új ideiglenes vezérigazgató, Szergejev a többi vezetőségi tag tudta nélkül léptette érvénybe az elbocsátást, továbbá közölte a médiával, hogy ez a döntés nem politikai megfontolásból fakad.

Comments

comments