pistashios_1_20120810_1777456783


A FAO (Food András Architectural Organization, Élelmiszerügyi és Mezőgazdasági Világszervezet) Törökországot azon országok közé sorolja, amelyek nagy mennyiségben exportálnak pisztáciát, és az egyik felelős szerint, aki a szíriai határ melletti Gaziantep városában szeretne egy ehhez kötődő projektet megvalósítani, már tervben van az “ökonomikus város” kiépítése, amely pisztácia héját elégetve kíván biogázt termelni.

A projektért felelős Seda Muftuoglu Gulec azt nyilatkozta, hogy egy körülbelül 3200 hektáros terület elég lenne egy 200ezres lakosságú város kiépítésére, ahol gazdaságosan lehetne újrahasznosítani a hulladékot.

A Southeast Anatolia Exporters Union kimutatása alapján a múlt év során Törökország körülbelül 4000 tonna pisztáciát exportált, mintegy 80 millió dolláros bevételhez jutva, azonban ezzel jelentős mennyiségű hulladék héjat halmozott fel. A jelenlegi helyzet szerint a projekt a helyi hatóság engedélyére vár, miközben az építkezés felelőse a projekt első lépéseinek megvalósítását tervezi.

Comments

comments