wp_ss_20140420_0024 (2)

Múlthét hétfőn tették közzé az új 8.1-es rendszer egy új, előzetes verzióját a fejlesztők számára. Ma arról osztunk meg híreket, mit is várhatsz ettől az új verziótól. 

Az első fontos tudnivaló, hogy az új verzióban feltűnik “Cortana”, a Siri-hez, vagy a Google Now-hoz hasonló asszisztens, a cikk írásának pillanatában azonban ez még csak az Egyesült Államokban elérhető. Van néhány trükk, amivel más országokban is telepíthetjük a funkciót (mint például a nyelv “English (US)”-re való átállítása), azonban jelen pillanatban még nem éri meg a váltás, tekintve, hogy sok keresés vagy szolgáltatás a helyadatok vagy a nyelv figyelembevételével próbál pontosabb eredményeket találni.


 

Mik is változtak pontosan?

Úgy tűnik, a Windows Phone ezen újítása nem egy szimpla frissítés. Sokminden változott a grafikus illesztőfelületet illetően egy könnyebben használható rendszer kialakításának az érdekében. 

Néhány az eddig észrevett változtatások közül:

 

 lo nuevo que trae windows phone 8.1

  • képernyőkép mentéséhez (screenshot) már nem a POWER+WINDOWS (bekapcsolás + windows) gombokat kell lenyomva tartani, hanem a POWER+VOLUME UP (bekapcsolás + hangerő növelése) gombokat. Érdekesség, hogy ez a megoldás igen hasonló az Android készülékeken megszokott kombinációhoz.

 

  • Új helyre kerültek az értesítések is, egészen új ikonokkal jelezve az SMS vagy az e-mail érkeztét: az értesítések érintésre “legördíthetőek” a képernyőre és eltüntethetőek, csakúgy, mint az Android vagy az iOS készülékeken. Végre! Egy kezdeményezés, amit már régóta meg kellett volna lépniük a fejlesztőknek. 

 

  • A legördíthető értesítésék bevezetésével most már sokkal egyszerűbb elérni a WiFi, Bluetooth, repülőgép mód és azautomatikus elforgatás ikonjait is. Eddig ezek az opciók a Beállítások menüpontban voltak változtathatók, vagy olyan alkalmazások segítségével, amelyek ezeket az ikonokat a telefon főképernyőjén jelenítették meg. 

 

  • Az SMS-ek és az alkalmazások frissítéseiről érkező értesítések nemcsak elérhetők a legördülő menüből, hanem az üzenet egy részletét is elolvashatjuk, anélkül, hogy azt meg kellene nyitnunk.

 

wp_ss_20140420_0027

 

 

Cortana: Siri vagy Google Now a Microsofttól

Folytatásként egy videó, ami bemutatja Cortana használatát az Egyesült Államokon kívül:

 

Hosszabb mondatok, amelyek összezavarhatják Cortana-t 

Megfigyelhető, hogy a tesztek során, például egy másnap reggel nyolc órára beállítani kívánt emlékeztető elmentésekor annak ellenére, hogy minden rendben működött, Cortana figyelmen kívül hagyta az időpontot, majd később újra rákérdezett.

A következő videó azt mutatja be, hogyan hagyhatsz szóban emlékeztetőt a Windows Phone 8.1-el.

Comments

comments